От догодина парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма

...
 От догодина парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма
Коментари Харесай

Учителското възнаграждение става 920 лв. от 2019 г.

 От следващата година парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма да бъдат обвързани с бюджета на Българската академия на науките, а ще са изведени от него, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев в утринния блок на Би Ти Ви.
 
 
Протестът на хората от институти е, защото не срещат схващане измежду другите институти в Българска академия на науките. Българска академия на науките сплотява научни институти, а този има съображение да бъде отвън Българска академия на науките и да получава дотация. Сегашното неодобрение на метеоролозите е обвързвано и с обстоятелството, че не са получили нарастване на бюджета си. Причината е, че парите в БАН се разпределят по научни резултати, само че дребна част от активността на института е научна, поз-скоро е оперативна. Затова и парите им са орязани. Поради тази причина техният бюджет ще бъде на обособен ред, активността им ще бъде изведена отвън Българска академия на науките, изясни Вълчев. 

В същото време Националният институт по метеорология прави значима социална активност. Друг институт от Българска академия на науките може да излезе през целия август в отпуск, само че този - не.

Красимир Вълчев разгласи още, че през всяка от идващите години има планувани по 330 млн. лева повече от миналата за просветителната система. 

В момента минималната заплата, с която стартира работа един преподавател, е 760 лева От 1 януари 2019 година се чака тя да стане 920 лева

Учениците, които следващата година приключват 7 клас, са първият випуск, който към този момент се образова по новите образователни стратегии. Първите матури при тях ще са през 2022 година и ще могат да демонстрират функционалната просветеност на зрелостниците. В новите образователни стратегии 40% от образователното време е предвдено за разбор на материала, изясни министърът на образованието.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР